Traktorosboy telefonkártya gyűjteménye

 TRAKTOROSBOY PHONECARDS COLLECTION 

MENÜ

 

 

 

   Ezen az oldalon olvasható egy rövid történeti áttekintés a cégről (Matáv - Telekom) és a telefonkártyákról.
   Ha bármilyen hibát vagy pontatlanságot észlelsz, kérlek jelezd nekem a traktorosboy@gmail.com e-mail címen!
          
Rövid cégtörténet:
   A Magyar Posta 1989 decemberében három részre vált, az egyik volt a távközlési vállalat, ennek jogutódjaként alakult meg 1991. december 31-én a Magyar Távközlési Részvénytársaság, azaz a Matáv Rt.
   A társaság 1993 végéig 100%-os állami tulajdonban volt, ezt követően elindult a privatizáció, melynek eredményeként a német Deutsche Telekom és az amerikai Ameritech International cég vált társtulajdonossá. 1995 végétől a két nagyvállalat tulajdonrésze 67,3%-ra emelkedett. A részvényjegyzés azt eredményezte, hogy 2000 nyarára a Deutsche Telekom Matáv-beli tulajdona 59,52%-ra növekedett.
   A 90-es évek közepén a Matáv szolgáltatási területe Magyarország területének mintegy 70%-át és a lakosság 72%-át fedte le, 34 körzetben nyújtottak helyi távbeszélő szolgáltatást. 2002-ben a cég részesedése a magyar vezetékes telefonpiacon már 80% feletti volt.
   A cég szervezetét 2005-ben átalakították, a Matáv Csoportot 2005. május 6-án aMagyar Telekom Csoport váltotta fel. A névváltoztatás és a „T” márka teljes körű hazai bevezetése egy új kommunikációs korszak kezdetét jelentette. A Magyar Telekom Csoport tagjai: T-Com (korábbi Vezetékes Szolgáltatások Üzletág), T-Online, T-Mobile, T-Systems és T-Kábel - ezek együttesen a távközlés teljes spektrumát kínálták.
   2008 őszén bevezették a T-Home márkát, amely az otthonokhoz kapcsolódó vezetékes kommunikációs és szórakoztató szolgáltatásokat képviseli (A T-Home a korábbi T-Com, T-Online és T-Kábel márkákat váltotta fel.) A T-Home és a T-mobile révén elérhetővé teszik az internetet, a televíziót és a telefonálást vezetékes és mobilhálózaton, otthon és bárhol.
   2009 őszétől a Magyar Telekom Csoportnál két üzletág működik:
 • Lakossági szolgáltatások – vezetékes és mobilkommunikációs szolgáltatások (T-Home és T-Mobile márkanéven)
 • Vállalati szolgáltatások – üzleti ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások
  (T-Systems márkanéven)                                       
                                                                                                                                                    Forrás: www.telekom.hu/rolunk/cegtortenet

  A magyar telefonkártya-kiadás rövid története:
     1991-ben kezdődött a történet. Az első kártyáknak még angol nevük volt. A Balaton surf-öt 250 800 példányban adták ki. A turizmusra alapozva a Balaton környékére telepített fülkékben lehetett használni kezdetben.  
       A későbbi években megjelentek a kártyás telefonfülkék szinte egész Magyarországon. A kártyák jobbak és egyre szebbek lettek. A MATÁV évente több mint 40 különböző felületű új telefonkártyát jelentetett meg mintegy 6 millió példányban. Ezek egy része ismeretterjesztő kártyasorozat (mint például a Védett állatok vagy a Magyarország nevezetességei sorozat), de ilyenek a nőnapra, születésnapra és egyéb jeles alkalmakra megjelentetett kártyák is (Ajándék sorozat).
     A telefonkártyák egy másik része távközlési szolgáltatásokat népszerűsít pl.: hívásátirányítás, konferenciabeszélgetés, ISDN, de ilyen például a MATÁV telefonos ügyfélszolgálati hívószámát bemutató 1212 állatos sorozat is.  
     Az ismeretterjesztő és a távközlési szolgáltatásokat bemutató (P jelű) kártyák eleinte 50 vagy 120 egységesek voltak.


       1995 novemberében jelent meg az első olyan kártya, melynek a plasztik része Magyarországon készült. A genfi telefonkártya kiállításra adták ki 10 ezer példányban (A jelű). Szerepel a kártya hátulján magyarul és angolul, hogy ez az első Magyarországon gyártott telefonkártya. (A kártyának van egy 40 ezer darabos változata is (P jelű), ennek a hátlapján nem szerepel a felirat, más a kártyalap anyaga és a minta színárnyalata, illetve a hátulján "fejjel lefelé" van a minta a másikhoz képest.)
     1998 novemberében adták ki hazánkban az első eurochip-es telefonkártyát (Triumph), ettől kezdve áttértek a forint alapú kártyákra: 500, 800, 1800 vagy 5000 forint névértékben.  
     A telefonkártyák kisebb, de fontos részét adják a hirdetői (vagy reklám-) és a magánkártyák, melyeket magánszemélyek és cégek megrendelésére bocsátanak ki.
              
     Ezek lehetnek nagy példányszámúak, mint például a MOL, a Coca-Cola vagy az OTP kártyái (S jelűek), illetve kis példányszámúak, melyek a szokásos helyeken - postákon, hírlapárusoknál - nem kaphatók, csak zárt körben terjesztik (K jelűek). Ilyen például a McDonalds vagy az Unicum kártyák.
     Ezeknek a kis példányszámú kártyáknak (2-5 ezer darab) a gyűjtői értéke nagyobb, így általában 20 egységes vagy 200 forintos névértéküknél magasabb áron vásárolhatók csak meg.
       A cég átalakulása hatással volt a telefonkártyákra is, a T-COM már csak forintalapú kártyákat forgalmazott. A telefonkártya-forgalmazó hálózatban közel nyolcezer árusítóhelyen voltak megvásárolhatók a kártyák.
     Országszerte közel 17 ezer készülékben lehetett azokat használni. A kártyás fülkék mintegy egyharmada Budapesten, a többi elsősorban városokban, a Balaton partján, idegenforgalmi központokban volt található, de szinte minden városban, nagyobb településen lehetőség adódott a kártyás telefonálásra.
     A telefonkártya lassan nélkülözhetetlen mindennapi használati tárggyá vált, havonta közel félmilliós számban jelentek meg kártyák. A kényelmes telefonálási lehetőségen túl a gyűjtői szenvedély legdivatosabb célpontjává is váltak.
     Az eddig közölt ismertetőnek a forrása a korábbi Matáv honlap, ahol elérhető volt a megjelent kártyákról online módon egy részletes telefonkártya katalógus, ami a sorozatokat is rendszerezte. A cégváltozás és az átszervezések miatt a cég honlapját is folyamatosan átszerkesztik, egy időben az online katalógus sem volt elérhető. (A jelenleg elérhető online katalógusban kiadási sorrendben szerpelnek a telefonkártyák elő- és hátlapképpel, illetve fontosabb adataikkal. Webcím: www.telekom.hu/rolunk/telefonkartyak)
     Az idő múlásával és a technika fejlődésével egyre inkább teret hódított hazánkban is a mobiltelefon, így az utcai telefonfülkék használata rohamosan csökkent. Ennek következményeként több ezer fülkét felszámoltak hazánkban és a telefonkártyákból is egyre kevesebbet bocsátottak ki, mind típus, mind pedig példányszám szerint.  
     A telefonkártya-használat visszaesése miatt 2005-től a chipes telefonkártyák választéka jelentősen megcsappant, évente csak néhány újabb felületű kártyát adtak ki, melyeknek az előlapi képe nem, vagy csak alig változott, a hátlapján van különbség a kiadás dátuma, az érvényességi idő és a darabszám jelölésében.
              
     Divatba jöttek a különböző hívókártyák, melyek nem chip-alapúak, hanem számkódok alapján használhatók, ilyen például a Barangoló kártya számtalan formában és változatos névértékben.
     Megjelentek a feltöltőkártyák, melyeket különböző díjcsomagokhoz adnak ki, ide tartoznak például a Kontroll vagy a Hazaszámlázó kártyák.
     A mobiltelefonokhoz tartozó SIM kártyák és egyenlegfeltöltő kártyák is megemlítendők, korábban a Westel képviselte ezt, azt követően pedig a T-mobile előfizetések tartoznak ide. (Magyarországon két további mobilszolgáltató működik: a Pannon és a Vodafone, ezek a cégek is más-más mintával adják ki SIM kártyáikat, illetve feltöltőkártyáikat, a kártyagyűjtők nagy örömére.)
       A legfrissebb információk szerint a chip alapú telefonkártyák teljes egészében megszűnnek, vélhetően a 2009 októberében kiadott chipes kártyák az utolsó képviselői ennek a műfajnak. Ezt követően a T-Com csak Barangoló (prepaid) kártyákat fog kiadni.

 

 

Asztali nézet